Un articol publicat spre finele lunii trecute de catre prestigioasa revista de paleontologie Palaios si preluat de catre cateva dintre cele mai importante redactii de stiinta din lume anunta descoperirea unei adevarate “Sali de bal” a dinozaurilor. Descoperirea a fost facuta de catre doi paleontologi nord-americani, Winston Seiler si Marjorie Chan, de la Universitatea Utah, si aduce noi informatii referitoare la un interval putin cunoscut din istoria dinozaurilor – Jurasicul timpuriu, o perioada de timp cuprinsa intre acum 200 si 175 de milioane de ani.
Descoperirea consta de fapt in foarte multe urme de pasi de dinozauri, care au fost gasite in sud-vestul Statelor Unite, la granita dintre statele Utah si Arizona. Despre semnificatia acestei descoperiri am stat de vorba cu Dr. Zoltan Csiki, lector la Laboratorul de Paleontologie al Facultatii de Geologie si Geofizica – Universitatea din Bucuresti.
Rep: Va rog sa ne dati mai multe detalii despre aceasta descoperire. Cum arata lumea in care paseau acesti dinozauri?
ZC: Urmele de pasi sunt distribuite pe o suprafata de circa 3.000 m2 si au fost gasite in roci formate in medii continentale (adica pe uscat), grupate sub denumirea de Formatiunea Gresiei de Navajo.
Rocile respective sunt de fapt gresii, care s-au format prin cimentarea unor nisipuri deosebit de vechi. Acum aproape 180 de milioane de ani, aceste nisipuri – care nu se consolidasera inca – se acumulau intr-o zona desertica.
Acest desert se intindea pe suprafete foarte mari – gresiile ajunse in zilele noastre fiind gasite pe o arie de peste 265.000 km2, adica de 1,2 ori mai mare decat teritoriul Romaniei, dar care initial era probabil de cel putin 2,5 ori mai extinsa decat suprafata pastrata pana in prezent.
Desertul acoperea marginea vestica a supercontinentului Pangea, un supercontine