Vestul ţării are cea mai bună creştere economică din regiunile europene. Anuarul Eurostat publicat la Bruxelles arată că regiunea de vest a României s-a remarcat între concurentele europene. Regiunea din care fac parte judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş a înregistrat cea mai mare creştere economică între anii 2000 şi 2005 între regiunile ţărilor care au aderat recent, cu excepţia capitalelor acestor state.
“Regiunea non-capitală cu cea mai mare creştere economică în noile state membre a fost regiunea Vest, unde produsul intern brut pe cap de locuitor a crescut cu 13 între 2000 şi 2005, de la 26,8% la 39,8% din media UE27”, se arată în anuarul Eurostat.
Când pleci de jos, te duci doar în sus
În ciuda acestei creşteri, statisticile regionale arată o tendinţă de stagnare, cel puţin la nivelul Timişului. Preşedintele Grupului de Economie Aplicată, Liviu Voinea, a tradus, pentru Adevărul de Vest, performanţa înregistrată corelată cu tendinţa de staţionare semnalată în cifre.
“E vorba de nivelul foarte jos de pornire şi atunci este normal să ai unde să creşti. Pe de altă parte, pe măsură ce recuperezi din decalaj, nu mai creşti aşa de mult”, a spus Voinea. El a adăugat că sursele de creştere economică sunt aceleaşi peste tot: construcţiile şi retailul, mai precis, consumul. “Acestea fiind în regres, tendinţa se va răsfrânge şi asupra creşterii menţionate”, a mai spus Voinea
România extremelor
Diferenţele mari între regiuni sunt cel mai bine reflectate tot de România, mai arată raportul. Pe de-o parte, are regiunea Vest cu cea mai mare creştere economică dintre regiunile noilor state membre cu excepţia capitalelor, dar, pe de altă parte, are şi cea mai săracă regiune din UE, Nord-Est din care fac parte judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Aici produsul