Presa britanica semnaleaza faptul ca Royal Bank of Scotland, care este ajutata cu 20 miliarde de lire din banii contribuabililor, se pregateste sa plateasca bonusuri. Banca a pus deoparte 1,79 miliarde lire, pentru a acoperi "cheltuieli cu personalul", incluzandu-se aici si bonusurile. Suma este destinata diviziei pentru investitii care a generat pierderi de 5,9 miliarde lire in primele sase luni ale anului.Guvernul britanic a cerut ca boardul de directori sa nu primeasca nici un fel de bonus. D
Presa britanica semnaleaza faptul ca Royal Bank of Scotland, care este ajutata cu 20 miliarde de lire din banii contribuabililor, se pregateste sa plateasca bonusuri. Banca a pus deoparte 1,79 miliarde lire, pentru a acoperi "cheltuieli cu personalul", incluzandu-se aici si bonusurile. Suma este destinata diviziei pentru investitii care a generat pierderi de 5,9 miliarde lire in primele sase luni ale anului.
Guvernul britanic a cerut ca boardul de directori sa nu primeasca nici un fel de bonus. Doleanta care s-a si materializat in cazul CEO Fred Goodwin, care va pleca fara sa primeasca bani in plus. Numai ca bonusurile cu pricina nu sunt indreptate spre conducerea centrala, ci la nivele inferioare ale ierarhiei, spre angajati din middle-management care au reusit totusi, pe segmentul lor de activitate, sa obtina profit.
De aici incepe disputa. Guvernul nu vrea ca o banca aflata cu un picior in groapa sa dea bonusuri cata vreme a primit banii sub forma de ajutor, tocmai pentru ca se afundase prea tare. De cealalta parte, nu toate departamentele au obtinut pierderi, unele fiind chiar pe plusuri semnificative, lucru ce a mai redus oarecum din gaura.
Economistul Vincent Cable considera ca bancile de investitii nu ar trebui deloc sa primeasca ajutor, deoarece ar fi derulat politici de investitii "in stil de cazino". O sursa din cad