Potrivit unui comunicat al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj-Napoca si al Asociatiei Alburnus Maior, Tribunalul Timis a constatat, saptamana trecuta, suspendarea de drept a Certificatului de Urbanism nr.105/2007, emis de Consiliul Judetean Alba, in favoarea companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
Ca urmare a acestui verdict si in contextul crizei mondiale, actiunile companiei mama, "Gabriel Resources", scazusera, in 24 octombrie, la o valoare istorica de 1,07 dolari canadieni, scadere care pune proiectul minier din Apuseni pe marginea gropii. Dupa verdictul judecatorilor timiseni, procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier este inca o data invalidata, fapt pus deja in aplicare de Ministerul Mediului, in 2007. Societatea civila si justitia au ramas, pana la urma, singura speranta a luptatorilor pentru salvarea Rosiei Montane, in timp ce deputatii PD-L si PSD, care s-au opus discutarii legii de interzicere a cianurii, actioneaza, umar la umar cu compania, pentru distrugerea ei. Minimalizand, ca de obicei, verdictul justitiei, compania numeste certificatul in cauza drept "un simplu document, care nu autorizeaza derularea vreunei activitati". Cu toate acestea, va face recurs, deoarece decizia Tribunalului Timis este, desigur, "... injusta". Cum "injuste" au fost si celelalte paisprezece (!) decizii defavorabile RMGC, adjudecate pana acum prin justitie de societatea civila.
Bogatiile subsolului romanesc, tinta unor aventurieri
In ultimul timp, unii lideri de sindicat si Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si-au propus demolarea Legii Minelor nr. 85/2003, in vederea scurtarii perioadei de aprobare a licentelor de exploatare negociate, prin eliminarea obligativitatii aprobarii de catre Guvern". Aceasta lege le sta in gat multora, deoarece, desi nu e p