Reprezentanţii principalelor grupări sindicale s-au întâlnit ieri la Ministerul Muncii cu miniştrii finanţelor, sănătăţii, educaţiei, administraţiei şi internelor şi muncii. Sursa: Agerpres
Discuţiile au fost privite ca un pas înainte de sindicate, în ceea ce priveşte elaborarea unei legi de salarizare pentru bugetari. Ameninţările cu greve şi proteste de stradă se menţin, însă, începând chiar de luni.
Guvernul consideră, în continuare, că majorarea salarială pentru bugetari e nesustenabilă în condiţiile actuale, atitudine care a stârnit încă de la început nemulţumirea sindicaliştilor din învăţământ. Soluţiile pe termen scurt cerute de sindicalişti au fost promise pentru luni, când vor avea loc noi negocieri la Palatul Victoria.
Apelurile la calm au fost ignorate
Majorarea salariilor nu este agreată însă nici de analiştii economici, care susţin că România nu-şi permite deficite bugetare mari. Anunţul a fost făcut, ieri, de purtătorul de cuvânt al guvernului, Camelia Spătaru, după întâlnirea premierului cu guvernatorul Băncii Naţionale şi analiştii economici.
„Cei prezenţi la întâlnire au căzut de acord că România nu îşi poate permite deficite bugetare mari, ca efect al creşterilor salariale care nu ţin pasul cu productivitatea“, a spus Spătaru.
Nemulţumirile bugetarilor se vor materializa în proteste, în ciuda apelului la moderaţie făcut de guvern şi de preşedintele Traian Băsescu. Luni, 3 noiembrie, personalul din învăţământ afiliat Sindicatului „Spiru Haret“ va intra în grevă de o zi, urmată de o grevă generală a cărei dată va fi anunţată ulterior.
Federaţia Alma Mater, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Educaţiei Naţionale vor organiza o grevă de avertisment pe 10 noiembrie şi vor intra în grevă generală opt zile mai târziu.
Bugetarii