De la inceputul anului, in Bucuresti, soferi barbati au comis 719 accidente grave, soldate cu 86 de morti si 683 de raniti. In aceeasi perioada, tot in Capitala, soferitele au comis 281 de accidente grave, soldate cu 31 de morti si 261 raniti grav.
Cifrele, luate dintr-o statistica a politiei rutiere, par sa zdruncine serios sablonul femeii la volan, neaparat pericol public.
Sigur putem vorbi si despre numarul mai mic al femeilor decat cel al barbatilor care conduc efectiv, ceea ce ar putea face ca procentele pericolelor publice din totalul fiecarei categorii sa fie mult mai apropiate. Ierarhia statisticii nu poate fi insa nicidecum inversata si, daca ne uitam pe strazi fara idei preconcepute, comportamentul in trafic confirma statisticile.
Femeile, soferi de rangul al doilea
Femeile sunt mai prudente si mai nesigure, ceea ce le face, de multe ori, lente si, implicit, extrem de enervante. Sunt, in general, mult mai neindemanatice, inclusiv din cauza felului in care tin volanul, cam ca si cum ar tine de manerele unei cratite, diametral opuse, "priza" care le limiteza amplitudinea miscarilor. Stangacia aceasta le face "campioanele" parcarilor stupide. Dar hibele lor, oricat de iritante, nu povoaca pericol public, decat poate pentru nervii "nervosilor".
Barbatii sunt mult mai rapizi si indemanatici, dar si mult mai agresivi, o agresivitate, care, potrivit statisticilor, ucide adesea. Asadar, ironizate, huiduite, injurate, enervante, femeile par totusi mai putin periculoase in trafic decat barbatii, desi stapanesc mai post "arta" volanului.
Exista insa si reversul medaliei, sablonul care functioneaza impotriva barbatilor.
Tatii, parinti de rangul al doilea
In imensa majoritate a proceselor pentru custodia copiilor, femeile au castig de cauza doar pentru ca sunt mame si nu tati