„Berevoieşti“, „Frumuşanu“, „soţii Teodorovici“, „Dumitru Tinu“, toate au trecut prin filtrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC).
1 /.
În pragul aniversării a 50 de ani de expertize criminalistice, Institutul Naţional de Expertize Criminalistice se poate lăuda cu o sumedenie de cazuri soluţionate şi cu o prezenţă respectabilă în cadrul European Network of Forensic Science Institutes, reţeaua internaţională a experţilor criminalişti din Europa.
Elodia a fost ignorată
Spre deosebire de cazurile care au făcut vâlvă de-a lungul anilor, Elodia nu s-a aflat niciodată pe lista INEC. Din lipsă de probe şi din motive de profesionalism. Directorul institutului, Cristian Dumitrescu, spune că, în acest caz, angajaţii săi sunt simpli spectatori: „Asistăm la el ca orice român. În faţa televizorului. Cu cât eşti mai specializat, cu atât mai mult profesionalismul te obligă să fii extrem de reţinut atunci când nu există probe concrete. Legat de acest caz, am înţeles totuşi că există anumite obiecte, dar noi nu am fost implicaţi“.
Aparatură ca în filme
În urmă cu zece ani, experţii criminalişti din România nici nu visau că vor ajunge să soluţioneze anumite cazuri pentru care singura rezolvare ar fi fost un miracol, prin care făptaşul să recunoască tot, în scris.
Deşi nu au încă un statut profesional, ca poliţiştii, spre exemplu, experţii INEC se bucură în prezent de una dintre cele mai performante baze tehnologice din Europa, mulţumită unui credit guvernamental. „S-au achiziţionat aparate specifice de laborator mai sofisticate decât cele pe care publicul le poate vedea la televizor, în serialele de profil“, spune directorul INEC. Institutul se confruntă, în schimb, cu un deficit de personal pentru anumite genuri de investigaţie, cum este şi cazul înregistrărilor audiovideo, unde nu