Pe 25 septembrie, cînd criza financiară internaţională lovea din plin economia mondială, la Toulon, preşedintele Sarkozy a ţinut un discurs pe care multă lume l-a citit anapoda. Titlurile cele mai zglobii din diverse media anunţă că Sarkozy a spus: "le laissez faire, câest fini", - adică preşedintele Sarkozy a anunţat sfîrşitul capitalismului. Dacă vrei să afli ce a spus Sarkozy, nu ai altă soluţie decît să citeşti discursul. Redau, aici, pasaje care articulează cel mai bun discurs pe care vreun lider politic occidental l-a ţinut de cînd pieţele financiare au turbat:
"Generaţia care a învins comunismul visa la o lume în care democraţia şi piaţa rezolvă toate problemele omenirii. Visa la o globalizare fericită, care învinge sărăcia şi războiul. Acest vis începuse să devină realitate: frontierele s-au deschis, milioane de oameni au fost scoşi din mizerie, dar visul a început să fie frînt de reîntoarcerea fundamentalismelor religioase, a naţionalismelor, a revendicărilor identitare, a terorismului, a dumpingului, a delocalizărilor, a derivei finanţelor mondiale, a riscurilor ecologice, a perspectivei epuizării resurselor naturale, a spectrului foametei.
Un anumit fel de globalizare a fost realizat printr-un capitalism financiar care şi-a impus logica în întreaga economie şi a contribuit la pervertirea acesteia. Ideea unei pieţe atotputernice care nu trebuie contrazisă prin nici o regulă, prin nici o intervenţie, a fost o idee proastă. Ideea că piaţa are întotdeauna dreptate este o idee proastă. Pe parcursul mai multor decenii, s-au creat condiţiile în care industria a intrat sub dominaţia logicii rentabilităţii financiare pe termen scurt.
Am ascuns tot timpul riscurile cele mai mari pe care trebuia să le asumăm pentru a obţine randamente exorbitante. Am implementat sisteme de remuneraţie care forţează operatorii economici să asume riscuri tot ma