Foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu vorbesc despre evoluţia relaţiilor cu Washingtonul. Ce au urmărit în această relaţie, ce au obţinut şi ce nu au reuşit. Întâmplarea a făcut ca ciclurile electorale din România şi din SUA să se suprapună. Trei preşedinţi americani şi trei români au gestionat până acum dialogul celor două ţări. Alegerile din 4 noiembrie vor aduce un nou preşedinte american la Casa Albă. Faţă de neîncrederea şi răceala cu care era privită ţara noastră de la Washington în 1990, România se regăseşte acum, la această schimbare de mandat la Casa Albă, drept un partener al SUA, inclusiv pe teatrele de operaţiuni din Irak şi din Afganistan.
Cum a fost parcurs acest drum răspund foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu la următoarele întrebări:
1 Care au fost primele trei obiective pe care vi le-aţi propus în relaţia cu SUA la preluarea mandatelor dumneavoastră?
2 Care au fost cele mai importante obstacole de care v-aţi lovit în încercarea de a le îndeplini?
3 Ce obiective aţi reuşit să atingeţi dintre cele pe care le-aţi considerat importante pentru relaţiile româno-americane şi pentru România?
4 Ce nu aţi reuşit să înfăptuiţi din ceea ce v-aţi propus?
5 Care a fost influenţa Americii asupra deciziilor pe care le-aţi luat pe plan intern?
6 Cum vedeţi relaţia cu SUA după alegerile americane?
Ion Iliescu : „Trebuie să rămânem un partener stabil al Washingtonului”
1 Relaţiile României cu Statele Unite ale Americii au cunoscut în întreaga perioadă a ultimei jumătăţi a secolului 20 de suişuri şi coborâşuri, şi au fost puternic marcate de constrângerile şi nevoile Războiului Rece. După deschiderea din anii 60-70 a urmat îngheţul din anii Reagan şi Bush, care s-a prelungit şi în primii doi-t