25 de colecţionari de antichităţi îşi expun marfa la Muzeul de Artă din Cluj. A şasea ediţie a Târgului de Antichităţi de la Cluj-Napoca are câte ceva pentru fiecare pasionat sau gură-cască ce îi trece pragul. Negustorii i-au purtat pe vizitatori prin Imperiul Ţarist, poposind în mercantilismul bizantin ca mai apoi să-i conducă spre fastuoasele şi rafinatele castele habsburgice.
Seturi de argint cu coral, salbe, ceasuri de buzunar din aur, tablouri, mobilier de sute de ani au reconstituit pentru două zile la Cluj-Napoca epoci istorice, despre care nici chiar colecţionarii nu ştiu mai nimic.
Selecţia făcută de organizatori nu vizează pregătirea comercianţilor, ci autenticitatea, vechimea şi raritatea obiectelor expuse. „Prin organizarea târgului încercăm să educăm publicul clujean şi să înlesnim schimbul între colecţionari.
Clujenii au prins deja gustul obiectelor vechi”, a explicat preşedintele Societăţii Colecţionarilor din Transilvania, Radu Vasile.
Moşteniri de familie vândute la târg
Venită tocmai din Alexandria, Rodica Ion povesteşte că de mai bine de 25 de ani colecţionează, cumpără şi vinde obiecte vechi. „Unele le-am primit moştenire de la bunica mea, altele le-am cumpărat.
Cel mai scump obiect şi cel mai preţios este o salbă, moştenire, lucrată manual. Bunica mi-a spus că era din 1600”, a explicat femeia, care a spus că pentru târgul de la Cluj a adus un colier macedonean din turcoaz şi coral, lucrat în argint. „Setul costă 500 de lei”, a completat ea.
Pe lângă bijuterii, copii fidele ale unor originale din Constantinopol, Rodica a expus şi icoane de bronz, candelabre, nu mai vechi de 100 de ani. Cât despre preţuri, femeia e dispusă să negocieze, că doar „aşa e la târg”.
Braşovenii au cumpărat de la saşi
Candelabrele stil art-deco