O formă de confederaţie cu Moldova este soluţia agreată la Tiraspol pentru rezolvarea conflictului. Evgheni Sevciuk, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, explică care ar fi soluţiile rezolvării conflictului cu Chişinăul şi legătura Transnistriei cu Rusia. Adevărul: Cum apreciază Tiraspolul ideea unei eventuale federalizări a Republicii Moldova?
Evgheni Sevciuk: Partenerii noştri moldoveni insistă pe un singur format de negociere şi o singură soluţie, adică ce ei numesc autonomie pentru Transnistria. În baza unei legi adoptate de parlamentul moldovean în 2005, Chişinăul are un set clar pe care să îl negocieze, autonomie pentru Transnistria, şi nimic altceva.
Deci, nu prea ştim ce ar mai fi de negociat. Ei au adoptat asta unilateral. Aşadar, ideea federalizării nu e o variantă în discuţie, pentru că ei nu vor să negocieze în afara formatului şi principiilor votate de parlament.
După conflictul din Georgia simţiţi ceva mai multă grabă, de la Chişinău ori Moscova, pentru o soluţie privind Transnistria?
După conflictul din Georgia au fost multe declaraţii. Acum, Rusia consideră că sunt premize pentru continuarea negocierilor privind Transnistria. Noi am primit de la Moscova mesajul să căutăm, prin negocieri, formula unui aranjament final, chiar dacă unii dintre transnistreni nu mai vor să negocieze.
Rusia e garantul nostru. Dar, deocamdată, nu s-au stabilit cu Moldova condiţii reale de încredere. Deci, nu există nici condiţii favorabile unei rezolvări. O formă de confederaţie ar fi bună. Cea mai bună versiune pentru Transnistria ar fi, însă, crearea unei Uniuni Statale. Dar Moldova nu vrea asta.
Dacă s-ar stabili măsuri de încredere şi s-ar face demersuri treptate spre integrare, atunci ar apărea şi rezolvarea conflictului. Vedem o grabă la Chişinău, dar nu o înţelegem,