Pe ultima sută de metri, Guvernul e asaltat de un val de ameninţări cu greva din partea mai multor categorii bugetare. Profesorii, doctorii şi artiştii îşi revendică dreptul la salariile promise. Învăţământul, sănătatea şi cultura suportă umilinţa de a fi veşnic la coada listei cu priorităţi a statului.
Cu gândul la înrăutăţirea situaţiei fiscale înainte de alegeri şi cu perspectiva temperării creşterii economice pentru anul viitor, premierul Tăriceanu anunţă efecte apocaliptice în caz că s-ar mări în cele din urmă salariile bugetarilor. Şi totuşi, analistul Moody’s pentru Europa de Est, Kenneth Orchard, a declarat pentru agenţia NewsIn că decizia de majorare a salariilor în învăţământ nu este atât de periculoasă încât să atragă scăderea perspectivei de rating a României, iar datoria publică a ţării este “destul de redusă” şi costul finanţării este “suportabil”.
Sindicaliştii au ameninţat Guvernul cu blocarea sistemului bugetar printr-o grevă generală înainte de alegeri. Liderii de la Sanitas, Spiru Haret şi Sed Lex s-au întâlnit, săptămâna trecută, într-un comitet de criză. Actualul Guvern trebuie să facă faţă valului de critici venite din partea bugetarilor, după ce Executivul a blocat majorarea salarială promisă dascălilor. În replică, Ministerul Educaţiei a invitat sindicatele la discuţii.
Noiembrie tumultuos
Penultima lună a anului se anunţă de pe acum luna grevelor generale. Nemulţumirile profesorilor au atras acelaşi tip de proteste şi din partea medicilor. Jumătate de milion de bugetari pun în prezent presiune pe Guvern pentru a primi controversata majorare de 50%. Sindicatele au încercuit în calendarul protestelor datele de 3, 13 şi 20 noiembrie. „Dacă Guvernul îşi menţine poziţia încăpăţânată, şi ar trebui s-o facă, se va descurca bine (cu valul de greve anunţate pentru noiembrie – n.r.) pentru că ma