Consumul de energie electrică a scăzut în ultimele două săptămâni din luna octombrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu aproximativ 2,4%. Scăderea nu este semnificativă, Consumul de energie electrică a scăzut în ultimele două săptămâni din luna octombrie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu aproximativ 2,4%. Scăderea nu este semnificativă, dar dacă ţinem cont de faptul că pe primele opt luni ale acestui an consumul a fost cu 4% mai mare, ar rezulta o diminuare bruscă a cererii, mai ales din partea sectorului industrial.
Deocamdată, “criza nu a cauzat închiderea unor capacităţi mari consumatoare de energie electrică, fiind vorba doar de vremea foarte caldă, care determină economii de energie electrică”, ne-a declarat Octavian Lohan, director general al Dispeceratului Energetic Naţional. El nu exclude posibilitatea ca unele unităţi să-şi fi diminuat producţia, dar din datele dispecerului naţional nu se constată închideri complete ale marilor consumatori.
Scade producţia industrială
Cu toate acestea, criza financiară va afecta clienţii industriali, care vor diminua producţia şi, implicit, vor avea nevoie de mai puţină energie, potrivit companiei CEZ România. “Avem semnale de la unii consumatori industriali că le scade consumul. Pe termen mediu va fi cel puţin o stagnare a consumului”, consideră Adrian Borotea, corporate affairs manager al CEZ România.