Mulţi români plecaţi la muncă în străinătate încep să ia în serios ideea de a reveni acasă, în vreme ce alţii preferă să fie şomeri în Italia sau în Spania decât în România. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
O mare parte dintre românii plecaţi în Spania şi Italia analizează oportunitatea întoarcerii pe plaiurile mioritice. Criza economică i-a lovit în plin pe imigranţii români din Spania, în special pe cei care lucrau în construcţii, una dintre pieţele care se dezvoltaseră spectaculos în ultimii ani.
Zeci de oameni au rămas fără locuri de muncă şi s-au trezit cu ipoteci sau chirii foarte mari - unii au fost nevoiţi chiar să-şi vândă casele sau să renunţe la ele în favoarea unor locuinţe comune, cu mai multe familii. Cei care au încă un loc de muncă se tem că, din moment în moment, vor rămâne în stradă şi simt pe pielea lor din ce în ce mai mult respingerea populaţiei locale care-i priveşte ca pe un competitor care vrea să le ia pâinea de la gură.
Mai bine şomer de Madrid
România este, pentru ei, ultima variantă, din cauza salariilor foarte mici. Sunt destui cei care şi-au încercat norocul înapoi în ţară, dar, dezamăgiţi de posibilităţile limitate, s-au întors încă o dată în Spania. Cei care lucrează legal în Peninsula Iberică ar prefera mai degrabă să primească ajutor de şomaj, decât să se întoarcă să muncească în ţară, pe bani mai puţini, spun reprezentanţii asociaţiilor din zona Madridului. În timp ce muncitorii fără acte ajung chiar să cerşească în stradă, atunci când nu mai gă- sesc nicio slujbă, cei care au plătit asigurările sociale primesc bani de la stat şi fac cursuri de reprofilare.
Ambasadorul României în Spania, Maria Ligor, spune că oficial sunt peste 750.000 de români înregistraţi. Deşi nu există cifre exacte, estimările arată că, sunt 100.000 de şomeri români, din care 25.000 cu acte.