Dietele bogate în grăsimi pot avea efecte grave asupra sistemului nervos, ducând în cele din urmă la apariţia maladiei Alzheimer, arată un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Laval, din Canada.
Cercetarea a fost realizată pe şoareci, cărora li s-au administrat alimente foarte bogate în grăsimi şi sărace în Omega 3 şi a durat nouă luni. Grăsimile au reprezentat 60% din totalul alimentelor cu aport caloric din dieta cobailor. Medicii canadieni atrag atenţia că acest tip de dietă este specific ţărilor puternic industrializate, unde incidenţa maladiei Alzheimer este foarte mare. Cercetătorii spun că, în cazul unui consum ridicat de produse bogate în acizi omega 3 şi sărace în grăsimi saturate, posibilitatea de îmbolnăvire cu Alzheimer scade considerabil, chiar şi în cazul celor predispuşi la această maladie care afectează creierul. Boala Alzheimer produce deteriorarea funcţiilor de cunoaştere ale creierului, pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă. Dacă vom micşora doar cu şapte procente cantitatea de grăsimi consumate, efectele asupra creierului vor fi vizibile, riscul de îmbolnăvire scăzând considerabil.
EFECTELE ASUPRA OAMENILOR
Medicii canadieni nu sunt convinşi că efectele consumului de grăsimi trans sunt aceleaşi şi în cazul oamenilor, însă ne sfăuiesc să consumăm mai multe alimente care conţin Omega 3 pentru că nu au ce rău să ne facă. În schimb, a fost demonstrat că grăsimile saturate afectează sistemul cardiovascular, afectează funcţiile hepatice şi înrăutăţesc starea de sănătate a diabeticilor. Grăsimile trans se găsesc în carne, organe, unt, lactate grase.
Dietele bogate în grăsimi pot avea efecte grave asupra sistemului nervos, ducând în cele din urmă