Autoritatile de la Kremlin au intervenit pentru salvarea unuia dintre cei mai bogati rusi, in conditiile in care cei mai puternici oameni de afaceri din fosta republica sovietica asista la o reducere drastica a valorii activelor detinute.
Rusia a permis Alfa Group, un conglomerat controlat de omul de afaceri Mikhail Friedman, sa plateasca un credit de 2 miliarde de dolari catre un grup de banci condus de Deutsche Bank recurgand la fondul sau de salvare in valoare de 50 miliarde de dolari, potrivit unor surse familiare cu situatia, citate de Wall Street Journal.
In acest fel, Friedman nu a fost nevoit sa renunte l-a participatia de 44% detinuta in cadrul unuia dintre cei mai mari furnizori de servicii de telefonie mobila din Rusia, Vimpel Communications, pe care o oferise Deutsche Bank drept garantie pentru imprumut.
Dificultatile intampinate de Alfa generasera temeri in randul investitorilor ca Rusia incerca sa protejeze compania impotriva onorarii obligatiilor sale. Miscarea recenta semnaleaza insa ca guvernul rus nu doreste sa-si strice imaginea in ochii bancilor si investitorilor de peste hotare.
Actiunea Kremlinului survine in contextul in care mai multe companii bogate din Rusia resimt impactul crizei financiare globale. Unele au avut de suferit dupa ce bancile au solicitat garantii aditionale pentru imprumuturile garantate cu actiuni a caror valoare a scazut.
Altele au imprumuturi pe termen scurt a caror scadenta se apropie si pe care nu le pot refinanta decat in conditii foarte dure. Dupa ani in care cei mai bogati magnati si industriasi ai Rusiei, dar si mari companii de stat si banci din aceasta tara s-au imprumutat masiv, guvernul are acum puterea de a decide pe cine sa salveze si in ce conditii.
Miscarea survine in urma unei serii recente de eforturi ale guvernelor din intreaga lume de a salva institutii financiare