Criza financiara declansata in Statele Unite, extinsa cu rapiditate in toate tarile europene, nu avea cum sa nu se propage si la noi. In timp ce la Cluj au fost deja anuntate inchideri de capacitati de productie si disponibilizari de personal, iar la Pitesti, Dacia-Renault a anuntat intreruperea productiei pentru citeva zile, in economia braileana tzunami-ul i-a lovit in primul rind pe fermieri si pe exportatori.
Cauza si efect
De unde vine aceasta criza, cine a produs-o si cum ne afecteaza sau ne va afecta pe noi? Sint intrebari firesti, pe care oricare dintre noi si le pune de ceva vreme, in conditiile in care orice stire dintr-un buletin informativ include cuvintul "criza".
Pe scurt, criza actuala isi are originile peste Ocean. Acolo, de o buna bucata de vreme, persoane fara locuri de munca, fara venituri sau alte active care sa le asigure o anume bonitate, au beneficiat de credite ipotecare sub-prime (credite cu un risc ridicat de nerambursare) ale caror rate nu le-au mai putut plati.
In conditii normale, faptul ca o banca isi exercita dreptul la ipoteca nu este o chestiune anormala. Problema a fost ca aceste credite sub-prime au reprezentat, la jumatatea anului trecut, aproape un sfert din totalul creditelor ipotecare din Statele Unite.
Ce se va intimpla la noi
Pentru moment, tara noastra a scapat de pierderi in sistemul bancar, care pare sa functioneze normal. Si asta gratie mai cu seama Bancii Nationale, prin reglementarile draconice impuse bancilor comerciale.
Ce ne facem insa cu economia reala? Ea nu prea are cum sa scape. Recesiunea de pe pietele SUA si Europa Occidentala nu are cum sa nu se repercuteze asupra noastra, in conditiile in care mai mult de 70% din exportul tarii noastre se adreseaza acestor piete.
Mai mult deci