Intrarea în „Altamira României” s-a surpat, iar autorităţile nici măcar nu ştiu cine o are în administrare.Peştera cu cele mai vechi picturi din Europa Centrală zace în uitare. Autorităţile nici nu mai ştiu cine o are în administrare, iar intrarea s-a surpat. Peştera de la Cuciulat, judeţul Sălaj, este un monument unic pentru această parte a Europei, spun istoricii. „Este singura descoperită până acum în România care a conservat o pictură specifică neoliticului”, explică arheologul Ioan Bejinariu, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Acesta adaugă că peştera este unică în toată Europa Centrală, deoarece reprezintă o verigă de legătură între mult mai mediatizatele descoperiri de peşteri cu picturi rupestre (pe pereţi) din Franţa, Spania şi Rusia.
În peştera de la Cuciulat a fost descoperită, în 1978, silueta unui cal, de o culoare roşie-cărămizie, pictată pe cornişa plafonului unei săli. Prima şi ultima cercetare amănunţită a picturilor rupestre a avut loc în 1979. Arheologul Ioan Bejinariu ne-a spus că silueta căluţului nu este singurul desen descoperit în peşteră, pe pereţii galeriei observâmdu-se şi alte siluete pictate, cu un contur mai mult sau mai puţin precis.
„Au mai fost descoperite o siluetă umană, o siluetă a unei feline, iar într-o nişă există şi silueta unei păsări, iar pe pereţi există şi alte pete colorate, fără un contur foarte clar”, spune arheologul.
Situaţie dramatică
La 30 de ani de la descoperirea picturilor vechi de peste 10.000 de ani, situaţia peşterii de la Cuciulat este dramatică. Peştera nu numai că este închisă, dar nici măcar nu se mai ştie exact unde e intrarea.
Accesul a fost blocat cu un grilaj în anii 1983-1984, deoarece pereţii peşterii fuseseră năpădiţi de tot felul de semne, care să îi ajute pe vizitatori să nu se rătăcească la întoarce