Fostul ministru de finante al PSD, acum reprezentantul Romaniei la FMI, afirma fara menajamente ceea ce niciun partid nu indrazneste: impozitele s-ar putea mari.
Majorarea nivelului cotei unice de 16% pe o perioada determinata este una dintre optiunile prin care bugetul isi va putea acoperi anul viitor nevoia de resurse suplimentare pentru a face fata scaderii de activitate din economie, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI si fost ministru al finantelor in perioada 2000-2004.
In contextul campaniei electorale pentru alegerile generale, niciun partid nu a invocat o asemenea perspectiva.
"Politica de impozitare ar trebui sa tina cont de doua realitati: prima, legata de faptul ca bugetul va avea nevoie de resurse suplimentare pentru a putea sa faca fata scaderii de activitate, iar a doua legata de o mai buna colectare a veniturilor. Se poate avea in vedere fie o modificare a nivelului cotei unice pe o perioda determinata sau o modificare conceptuala, in sensul revenirii la un sistem progresiv, fara insa obligativitatea globalizarii veniturilor", a declarat Tanasescu intr-un interviu acordat ZF.
El spune ca oricare dintre aceste solutii trebuie bine explicata si motivata pentru ca gradul de conformare voluntara sa nu scada, ci dimpotriva sa existe o crestere in termeni reali a veniturilor bugetare.
Tanasescu afirma ca viitorul ministru de finante nu va avea o viata prea usoara. "Nu este o ecuatie simpla 'presiuni sociale versus criza financiara'. Este clar ca actuala criza financiara va cere unele sacrificii, unele masuri nepopulare. Rezolvarea tine de abilitatea viitorului guvern de a avea o majoritate puternica in Parlament pentru a putea introduce masuri de corectie si reforme."
In contextul agravarii crizei financiare internationale, el considera ca exista riscul "foarte important" ca unele companii sa nu p