O fosta balastiera inundata a devenit un lac pe marginea caruia s-au ridicat vile.
Localitatea din Satu Mare a fost botezata "Vraja Apei".
Destinul unei foste balastiere, din productia careia au fost construite bune parti din orasele Baia Mare si Satu Mare, a devenit astazi istoria unui "lac vrajit". Datorita exploatarii indelungate si a izvoarelor bogate din zona, in vechea cariera de piatra a aparut un lac cu o adancime de 25-30 metri si o suprafata de 130 hectare. O mica localitate, numita pe vremuri "Vraja Apei", iar astazi, pur si simplu, Apa, inconjoara astazi cu zeci de vile de lux malurile craterului plin de apa.
Lacul din crater are o culoare albastra in zilele de vara, ceea ce il face sa semene cu un petic de Mediterana la nord de Muntii Carpati. Chiar daca nu poate fi numita "statiune", localitatea Apa aduna in fiecare vara sute de turisti atrasi de plaja nisipoasa. Aici a aparut un mic paradis al sporturilor nautice, iar pescarii, impatimiti ai firelor intinse ale unditelor, isi etaleaza maiestria. Nu sunt putini nici ei si nici prada nu-i ocoleste. Fiecare vila are pontonul ei, fiecare proprietar – ambarcatiunea lui.
Satul cu serpi
In centrul satului, la cativa kilometri departare de lac, se afla candva "teglaria" tiganilor, o adevarata cariera de lut si de argila. Acestia faceau chirpici in anii comunismului, iar "marfa" era cumparata de sateni ca sa isi dreaga diferite acareturi din gospodarie. Unii isi lipeau cu chirpici cuptorul de copt paine, altii construiau soproane sau magazii. Dupa inundatiile din 1970, tiganii au fost izgoniti de pe aceste locuri, iar teglaria a fost abandonata. Terenul a intrat dupa Revolutie in domeniul public al satului. Cu ani in urma, terenul a fost luat in chirie de o satmareanca ce ar fi vrut sa faca aici targ de animale. Afacerea nu a mers, iar femeia a abandonat investitia. @