Consiliul Concurenţei anchetează creşterea spectaculoasă a dobânzilor pe piaţa interbancară. Instituţiile de credit incriminate au respins acuzaţiile, negând orice implicare într-o înţelegere menită să influenţeze piaţa. Consiliul Concurenţei (CC) investighează posibilitatea existenţei unui cartel pe piaţa bancară din România. Instituţia s-a autosesizat după ce în presă au fost vehiculate informaţii referitoare la un e-mail trimis de trezorierul unei bănci către trezorierii altor bănci. Aceştia ar fi fost îndemnaţi să majoreze, la rândul lor, dobânzile afişate pe piaţa monetară interbancară.
La acea dată (22 octombrie) reprezentanţii Băncii Naţionale au susţinut, fără a face nominalizări, că băncile în cauză au ridicat dobânzile pentru a face profit, inducând ideea unei crize de lichiditate. Potrivit sistemului Reuters indicat ca sursă de către oficialii BNR, instituţiile de credit care au afişat cele mai mari dobânzi au fost UniCredit Ţiriac Bank, Royal Bank of Scotland (RBS), ING Bank şi Bancpost.
Atacul viza creditele în lei
Prelungirea situaţiei i-ar fi afectat semnificativ pe românii care au credite în lei şi ar fi descurajat împrumuturile în moneda naţională.
Concret, dobânda pe care o plătesc cei care au credite în lei se calculează ca sumă între indicele de referinţă ROBOR (media dobânzilor afişate pe piaţa interbancară de cele mai performante zece bănci din sistem), la care se adaugă o marjă de risc şi profit.
După stoparea atacului asupra leului de către BNR, unele bănci au afişat dobânzi de 80-90% pentru a obţine profituri cât mai mari de la clienţii lor, jucători străini.
Băncile neagă
Instituţiile incrimate au respins acuzaţiile, negând orice implicare într-o înţelegere menită să distorsioneze piaţa. Băncile spun însă că vor colabora cu Consiliul Concu