Economiile emergente din Europa Centrala au primit o lovitura tripla ca urmare a incetinirii economice globale, a crizei pietei de creditare si a prabusirii burselor de valori, scrie International Herald Tribune.
Totusi, bancherii centrali spun ca se asteapta ca regiunea sa-si continue cresterea economica, chiar daca intr-un ritm mai scazut, fara sa cada in recesiune.
Pana si Ungaria, cea mai afectata tara fosta comunista de actualele turbulente financiare, ar trebui sa evite recesiunea care se apropie cu pasi repezi de zona euro, spun expertii prezenti la o conferinta a carei tema a fost investitiile straine din Europa Centrala.
Oficialii si expertii prezenti la conferinta au declarat ca bancile din regiune sunt scutite de riscurile generate de activele toxice legate de piata americana a creditelor subprime, riscuri care au condus recent la o escaladare a crizei traversate de Islanda. Mai mult, institutiile financiare locale nu au nevoie de interventia statului, fiind bine capitalizate.
Asta nu inseamna insa ca regiunea este scutita total de riscuri, spun expertii, care s-au aratat de acord ca in conditiile aparitiei unor circumstante speciale precum cele din cazul Islandei toate estimarile actuale nu vor mai valora nimic.
Federico Ghizzoni, membru al consiliului de administratie al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, spune ca banca si-a redus estimarile privind cresterea economica a regiunii de la 5,5% la 3,5%, o valoare apropiata de previziunile oficiale ale statelor centrale si est-europene.
"Situatia va fi influentata de o combinatie intre turbulentele venite din Vest si inasprirea regulilor de creditare locale", a declarat oficialul UniCredit.
"Aceasta combinatie de factori va contribui semnificativ la reducerea cresterii economice a regiunii", a adaugat el.
Dupa declansarea turbuletelor de pe piata islandeza