Criza peste tot. Peste 600.000 de concedieri in SUA de la inceputul anului. Disponibilizari masive in Europa. De curand, criza financiara a ajuns si in Romania, primele semnale venind de la gigantii economiei: Mittal Steel si Automobile Dacia, care taie din productie pentru a se adapta cererii.
Oamenii de business afirma ca si anumite companii romanesti vor trece printr-un proces de restructurare, care le-ar putea determina sa renunte la angajati. Ritmul de crestere al salariilor se tempera. Ce se va intampla insa cu salariile angajatilor care raman in organizatii pe timp de criza? Este indicat sau nu sa ceri o marire salariala pe timp de criza?
"Intr-o situatie de criza angajatii nu ar trebui sa isi puna problema unei mariri salariale, ci ar trebui sa fie multumiti ca nu si-au pierdut locul de munca. Angajatorul ar trebui sa ii explice unui angajat care solicita o marire justificata de salariu ca nu e un moment bun pentru asta, iar cererea lui ar destabiliza si mai mult organizatia. Totusi, ar trebui sa-l asigure ca atunci cand lucrurile vor reintra in normal, nu va fi uitat", spune Irina Stoian, HR manager la compania de credite de consum Cetelem.
Cu toate acestea, nu toate companiile reactioneaza la fel intr-o perioada de incertitudine economica. In functie de cat de solida este, o organizatie poate suporta mai bine sau mai putin bine o situatie negativa. De obicei, liderii dintr-un domeniu sunt mai putin afectati de criza decat restul jucatorilor din piata.
"Pe timp de criza nu toate companiile functioneaza la fel, unele avand de suferit, iar altele nu. De aceea si politica de mariri salariale difera de la caz la caz", spune Florin Ochiana, country manager al Grafton Recruitment, firma de recrutare care ofera servicii bazate exclusiv pe success fee (taxa de succes). El mentioneaza ca in cazul in care o companie inregistreaza pierde