Inspectorii de la Consiliul Concurentei au vizitat la sfarsitul saptamanii trecute trezoreriile mai multor banci importante din sistem, cautand e-mailuri care sa probeze o eventuala intelegere intre dealeri pentru manipularea pietei.
In general, echipele de inspectori au cautat e-mailuri continand numele marilor banci de investitii straine considerat sursa a atacului asupra leului din octombrie sau numele unor trezorieri locali, au explicat pentru ZF surse din piata. Inspectiile au durat cateva ore, iar la final au fost copiate o serie de mailuri, care urmeaza sa fie analizate de specialistii de la Concurenta.
Consiliul Concurentei a anuntat vineri ca s-a autosesizat si a declansat din oficiu o investigatie avand ca obiect o posibila intelegere intre anumiti agenti economici activi pe piata serviciilor bancare si interbancare, practica interzisa de Legea Concurentei.
"Investigatia are la baza suspiciuni privind posibilul schimb de informatii, precum si anumite conduite, evidentiate de altfel si de mass-media, in acest sector", a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.
Bancherii resping insa ipoteza unei presupuse intelegeri pentru o conduita comuna pe piata interbancara sau pentru participarea la un presupus atac asupra leului.
Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank, sustine ca majorarea ROBOR nu a fost o crestere artificiala cu un scop anume.
"Dobanzile interbancare sunt dictate de cerere si oferta - daca intr-o anumita perioada creste cererea generata in special de nerezidenti este firesc ca dobanzile sa urce. Bancile locale au actionat in conceptul de piata deschisa si au cotat la cererea unor clienti", afirma Radu. El spune ca desi cotatiile de pe piata interbancara au atins cote extrem de inalte, UniCredit Tiriac a luat masuri pentru protejarea clientilor.
"UniCredit Tir