Comuna Greabanu, satul Livada Mica, judetul Buzau. O antena instalata in curtea unei batrane starneste protestul vecinilor, care nu si-au dat acordul pentru instalarea acesteia, pe care legea il prevede. In lipsa lui, instanta a considerat antena ilegala si a decis demolarea ei. Orange si-a dat jos antena vineri, 31 octombrie.
Adresa debransare Orange de la reteaua electrica
Foto: Asociatia pentru Protectia Consumatorilor
Context
Este prima decizie de acest fel, care, spun avocatii, poate creea un precedent, ce poate "inrauri" sentinte similare.
Potrivit datelor ANRCTI, in Romania au fost instalate 20.000 de statii de telefonie mobila, dintre care jumatate in intravilan. Acordul vecinilor este definit de legislatie ca: "acord in forma autentica" (autentificat la notar), pe verticala si pe orizontala, adica astfel:
- la blocuri: 50% plus unu dintre locatari, precum si, obligatoriu, acordul tuturor proprietarilor de la ultimul etaj.
- la curti: acordul locuitorilor din imediata vecinatate.
Cazul de la Greabanu (Buzau)
Informatia pe scurt
noiembrie 2006: Cativa proprietari din Buzau constata in curtea unei vecine in varsta o statie de telefonie mobila de peste 60 de metri pe care sunt montate mai multe antene GSM. Ei nu-si dadusera acordul pentru o astfel de constructie. Batrana, primeste 400 RON/luna 'chirie de antena'.decembrie 2006: proprietarii intenteaza proces companiei Orange, Primariei Grebanu, Consiliului Judetean Buzau, pentru anularea autorizatiei de constructie, singura cale de a demola statia.
dupa ce pierd la prima instanta, proprietarii castiga in apel, ulterior aceasta decizie pastrandu-se si in urma epuizarii altor cai de atac.
24 ianuarie 2008, verdictul definitiv: instanta decide irevocabil anularea autorizatiei de constructie si demolarea statiei de telefo