Efectele crizei globale incep sa se resimta din ce in ce mai acut pe piata locala a fortei de munca. Desi se confrunta cu un deficit de personal, anumite organizatii iau in calcul eficientizarea activitatilor si reducerea costurilor, iar una dintre variantele la indemana este disponibilizarea anumitor angajati.
Aceasta nu este neaparat solutia cea mai buna, sustin specialistii in resurse umane care s-au reunit saptamana trecuta la conferinta " Provocarile majore in resurse umane", organizata de HR Club.
"Intr-o situatie de criza, este normal ca fiecare organizatie sa fie preocupata de eficientizarea costurilor, pentru a-si putea desfasura activitatea cat mai normal. In acest moment tulbure, organizatiile nu trebuie sa isi piarda capetele si sa incepa sa concedieze oamenii. Din contra, atat noi, specialistii in HR, cat si angajatorii trebuie sa facem tot posibilul pentru a ne retine oamenii si sa-i convingem pe cei foarte talentati sa nu ne paraseasca", declara Csaba Gergely, presedintele HR Club si senior manager human resourse services in cadrul firmei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
El mentioneaza ca in perioade de nesiguranta, cum este cea prin care trec economiile globale, cea mai mare sansa de a parasi organizatia apartine angajatilor talentati.
De aceea, pentru reducerea costurilor, organizatiile nu ar trebui sa recurga la taierea joburilor, ci trebuie sa gaseasca alte metode prin care sa diminueze cheltuielile. Una dintre modalitatile prin care s-ar putea reduce costurile ar putea fi reducerea anumitor beneficii.
De exemplu, spune Gergely, daca o companie obisnuia sa organizeze trei petreceri anual pentru angajati, in perioade de criza este indicat sa reduca frecventa acestor evenimente sau chiar sa renunte la ele. De asemenea, daca angajatii unei organizatii au posibilitatea de a vorbi la telefo