Investitorii în centrale pe vânt au planificat proiecte care depăşesc potenţialul ţării, însă doar 15% au şanse. Sursa: Reuters
Transportatorul naţional de electricitate, Transelectrica, a primit cereri de racordare la reţea pentru turbine eoliene care totalizează circa 15.000 de MW, depăşind potenţialul eolian al României, estimat de Ministerul Mediului la 14.000 MW. „Sunt sute de proiecte de acest gen, cu puteri de la 2 MW la 1.500 MW. Sistemul de transport poate prelua, în acest moment, energia produsă în turbine eoliene cu putere totală de până la 2.000 MW, iar Transelectrica şi distribuitorii au dat, până acum, avize de racordare pentru 2.200 MW“, a declarat directorul diviziei tehnice din Transelectrica, Ciprian Diaconu.
Reprezentanţii companiei spun că se aşteaptă ca numărul cererilor să crească în continuare, având în vedere că, doar în ultimele două luni, au primit solicitări de racordare pentru mai mult de 2.000 MW.
Afacere profitabilă
„Deşi investiţia este de circa 1,5 euro pe megawattul instalat, preţul energiei eoliene preluate în sistem este de 80 euro pe MWh (288 lei/MWh - n.r.)“, a spus, la rândul său, directorul de dezvoltare al companiei, Răzvan Purdilă, în condiţiile în care, pe Bursa de electricitate, cel mai mare preţ a fost de 201 lei/MWh. Din tariful energiei eoliene, circa jumătate îl reprezintă venitul din vânzarea unui certificat verde, primit pentru fiecare MWh livrat în reţea, în baza unei scheme de sprijin a surselor regenerabile.
Oficialii Transelectrica au precizat că doar o mică parte din aceste proiecte vor fi concretizate, având în vedere capacitatea redusă a reţelei de a prelua o cantitate atât de mare de energie fluctuantă, cum este cea eoliană.
Prin urmare, Transelectrica estimează că investiţiile planificate pentru perioada 2008-2012, de 600 milioane e