"Am de făcut o mărturisire. Sunt bătrân şi bolnav. Mă întorc către trecutul meu şi este ceva ce nu am rezolvat: am ucis o persoană, nu am uitat niciodată acest lucru". Acesta este un fragment din scrisoarea, primită în iulie 2006 de către poliţia din Kaiserslautern, care a deshis impresionanta anchetă.
Poliţia din Sarre, în sud-vestul Germaniei, a lansat în această săptămână o operaţiune de prelevare de ADN de la circa 5.000 de bătrâni pentru a încerca să identifice un criminal în serie. Sub protecţia anonimatului, acesta a recunoscut că a comis mai multe crime în urmă cu 40 de ani, relatează AFP, citat de Mediafax. La vederea elementelor conţinute în această scrisoare scrisă de mână, anchetatorii au conchis rapid că cel care a redactat-o se acuză de o crimă neelucidată de aproximativ jumătate de secol, cea a unei eleve, Lydia Schuermann, ucise în 1962 la vârsta de 13 ani, în apropiere de Bielefeld, în nord-vestul Germaniei. Cu câteva luni înainte, în noiembrie 2005, poliţia din Nuremberg a primit o scrisoare stranie, tot anonimă, privind o altă crimă: cea a lui Heiderose Berchner, o femeie în vârstă de 29 de ani, găsită moartă în 1970 într-o pădure din apropiere de Ulm, în sudul ţării, cu corpul pe jumătate carbonizat.
Autorul scrisorii explică cum un "prieten", în prezent decedat, i-a mărturisit că este ucigaşul lui Berchner. Dar anchetatorii, care au identificat acelaşi scris în cele două scrisori, sunt convinşi că acest "prieten" nu există şi că autorul scrisorilor este şi autorul celor două crime. Ipoteza unei farse a putut fi eliminată deoarece urmele de ADN găsite pe scrisori corespund unei amprente genetice identificate recent la un "element al unei probe" conservate de aproape 40 de ani în dosarul Berchner. De două ori în cursul ultimelor luni, anchetatorii au apelat, fără succes, la o emisiune televizată pentru a încerca să id