Criza financiara nu s-a dezis de la "supranumele" de criza mondiala ce i-a fost acordat si a atacat flancurile Europei Centrale si de Est. Ungaria nu a putut sa ii tina piept si a cedat atacurilor acesteia.
Lovita din plin de turbulentele internationale, Ungaria a evitat un faliment national doar datorita ajutorului international primit, conform celor declarate de primul-ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, relateaza AFP, care citeaza un ziar din Ugaria.
"Criza financiara ar fi putut provoca un faliment national si, in paralel, o criza sociala puternica ce ar fi degenerat dintr-un astfel de dezechilibru economic", a declarat el. Gyurcsany a multumit unor lideri europeni despre care el a spus ca "au jucat un rol cheie in acordarea de catre institutiile internationale a imprumutului in valoare de 20 mld. euro Ungariei", amintindu-i in mod special pe premierul britanic Gordon Brown, pe cancelarul german Angela Merkel si pe presedintele Frantei, stat ce in prezent se afla la conducerea Uniunii Europene, Nicolas Sarkozy.
Guvernul s-a temut de ce era mai rau, chiar si de o prabusirea a monedei nationale, forintul, a mai spus Gyurcsany.
"Colapsul forintului in raport cu moneda europeana pana la un curs de 350 - 400 de forinti pentru un euro ar fi condus instantaneu catre niveluri extreme ale inflatiei, de 20%, chiar 30%", a spus primul-ministru ungar. El a adaugat ca un asemenea scenariu "ar fi provocat evaporarea unui sfert, poate chiar a unei treimi din veniturile cetatenilor".
Cursul monedei ungare a oscilat in ultima perioada intre 252 si 260 de forinti pentru un euro.
"In acelasi timp, in conditiile in care ne-am fi confruntat cu lipsa unor cumparatori pentru obligatiunile de trezorerie emise de stat, ar fi fost mult mai dificil sa onoram plata salariilor catre profesori, doctori si chiar pensionari", a adaugat Gyurcsany. "Un asem