Middle si top managerii din strainatate sunt familiarizati de multa vreme cu notiunile de genul "trainer" sau "coach", datorita unei traditii de cativa ani in aceasta directie, spre deosebire de managerii romani, care au inceput doar de curand sa intalneasca astfel de termeni.
"Desigur ca managerii romani cu o anumita experienta de munca in strainatate au inteles perfect ceea ce inseamna un program de training sau un curs de coaching", spune italianul Bruno Medicina, trainer si coach independent. Multi dintre ceilalti, precizeaza italianul, au o atitudine de sfidatoare, de genul "ce mai vrea sa ne invete tipul asta? ". Alteori, managerii autohtoni se folosesc de training ca de un alibi, adica solicita un program de formare profesionala cand de fapt ar fi nevoie de o restructurare completa la nivelul companiei din care fac parte sau pe care o conduc.
Spre deosebire de un manager roman, un strain este mult mai dispus sa asculte, daca descopera ca are de castigat in termeni de performanta, pe cand managerii straini au tendinta de a se considera "atotstiutori". Mai mult, managerii romani au impresia ca cedeaza intr-o oarecare masura daca urmeaza instructiunile unui coach sau trainer, mai ales daca compania angajatoare ii impune managerului sa urmeze un curs de training sau un program de coaching. "Pe de alta parte, generatiile noi sunt mult mai deschise si mult mai aproape de ceea ce se intampla in Occident si, prin urmare, sa muncesti cu tinerii romani este o adevarata placere", apreciaza Medicina.
In varsta de 49 de ani si absolvent de psihologie si conservator, italianul a venit in Romania la inceputul anilor '90, fiind specializat in vanzari. Banii importanti ii face insa din imobiliare, avand o agentie in Monaco. "Dat fiind ca in vanzari, imobiliare sau muzica am avut rezultate destul de bune, mi s-a cerut din ce in ce mai des sa indrum pe