Regimul vegetarian are efecte benefice atât timp cât nu este ţinut pe termen lung şi pot fi consumate – pe lângă fructe şi legume – lactate şi ouă, susţine dr JÈrÙme Bernard-Pellet de la Universitatea din Toronto.
Legume, fructe, lapte, brânzeturi şi ouă – dietă doar pentru două-trei luni pe an Stockxpert.com
Nutriţioniştii spun că există patru tipuri de regimuri vegetariene: ovo-lacto-vegetarian, ovo-vegetarian, lacto-vegetarian şi vegan. Ovo-lacto-vegetarienii sunt cei care pe lângă produsele de origine vegetală consumă ouă şi lactate. Ovo-vegetarienii nu mănâncă decât ouă şi produse de origine vegetală, în vreme ce lacto-vegetarienii – doar lactate şi vegetale. Cea mai drastică dietă este a veganilor, care nu se hrănesc decât cu produse de origine vegetală. Ei sunt expuşi celor mai multe riscuri – carenţe de vitamina B12, carenţe de fier, calciu, zinc – prin eliminarea din dietă a tuturor produselor de origine animală.
SURSE DE PROTEINE
Nutriţionistul JÈrÙme Bernard-Pellet, care a studiat efectele regimului ovo-lacto-vegetarian, recomandă această dietă oamenilor sănătoşi. Potrivit medicului, cei care mănâncă fructe, legume, ouă şi lactate pe o perioadă de 60-90 de zile pe an sunt feriţi de boli de inimă, diabet, cancer. ÑPentru că exclud carnea din dietă am putea crede că ovo-lacto-vegetarienii sunt expuşi carenţei de proteine. Nu se întâmplă acest lucru, pentru că ouăle, laptele, brânzeturile, untul, dar şi unele legume le asigură ovo-lacto-vegetarienilor proteinele de care au nevoieì, explică dr JÈrÙme Bernard-Pellet. Produsele vegetale care au un conţinut mare de proteine sunt: cerealele, leguminoasele (mazăre, fasole, linte, soia), ciupercile, alunele, fisticul, nucile.
CARENŢĂ DE FIER
Pentru că nu consumă carne, ovo-lacto-vegetarienii sunt totuşi expuşi carenţei de fier. Acest oligoelement s