Varsta standard de pensionare este de 63 ani la barbati si 58 de ani la femei. O situatie deosebita o intampina cei care, trecuti de prima tinerete, dar neajunsi la varsta pensionarii, se trezesc fara un loc de munca si fara alte surse de venit. In momentul de fata, in Timis, exista peste 4.500 de someri, dintre acestia un procent de circa 40% avand peste 45 de ani. Problema surselor de trai
In societatea actuala tot mai multe persoane se trezesc la varste relativ inaintate fara nicio sursa de venit – pentru a fi incadrati in munca sunt considerati, ilegal, prea batrani, iar pentru a fi pensionati sunt prea tineri. Potrivit legislatiei in vigoare, varsta standard de pensionare este de 63 de ani si cinci luni pentru barbati si 58 de ani si cinci luni pentru femei. Varsta standard de pensionare poate fi redusa, conform prevederilor Legii 19/2000, privind Codul Muncii, in conditiile in care lucrul a fost desfasurat in conditii deosebite, speciale, in conditii de handicap preexistent calitatii, in cazul persecutiilor politice cu privare de libertate, deportare in strainatate dupa 23 august 1944, prizonierat sau, pentru femei, daca au nascut si au crescut trei sau mai multi copii.
Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis, in prezent, rata somajului este de 1,37%, la nivelul judetului fiind inregistrati 4.523 de someri, dintre care 2.630 sunt femei. Dupa categoria de varsta, 11,7% dintre someri au varsta cuprinsa intre 40 - 44 ani, iar 39,6% au mai mult de 45 de ani. Oamenii din aceasta ultima categorie de varsta au si cele mai mari probleme. Majoritatea patronilor refuza sa incadreze in munca persoane trecute de 45 de ani, mai ales daca nu au o calificare, iar pentru pensionare sunt prea tineri.
Cauzele pentru care numarul somerilor este in crestere pot fi multiple. Se poate ca multi dintre cei inscrisi in evi