In 1932, in mijlocul Marii Depresiuni, viitorul presedinte al Statelor Unite Franklin D. Roosevelt propunea Americii, in timpul Conventiei Partidului Democrat care il desemnase drept candidat la presedintia SUA, o noua orientare, un "New Deal". Planul lui Roosevelt, pus in practica un an mai tarziu cand a ajuns la Casa Alba si care a presupus o puternica interventie a statului in economie a scos America din recesiune. La peste 75 de ani de atunci, America, aflata din nou in plina criza, este chemata sa aleaga maine pe cel de-al 44-lea presedinte al ei. Pentru cine vor opta americanii? Pentru democratul Barack Obama, care, ales, ar deveni primul presedinte de culoare al SUA sau pentru republicanul John McCain, un erou al razboiului din Vietnam? Cine va fi ales de electorat sa ofere tarii un "New Deal"?
Viata lui John McCain (71 de ani) pare desprinsa dintr-un scenariu de film: a luptat in Vietnam, a fost prizonier, torturat si s-a intors in America cu gandul de a o schimba.
Pana la urma, viata candidatului republican la alegerile prezidentiale din SUA chiar a ajuns scenariu de film: Mc Cain a publicat recent o carte autobiografica "Credinta stramosilor mei", care a ajuns pe micile ecrane americane acum trei ani.
Curajul, patriotismul si experienta sunt virtutile pe care McCain mizeaza acum in campania sa pentru alegerile prezidentiale. Cat de folos ii vor fi aceste atu-uri in lupta cu energicul Barack Obama, care este favoritul acestei curse electorale, ramane de vazut.
John McCain are in continuare de partea sa nucleul electoratului conservator, insa in ultimele luni si acestia au inceput sa-si cantareasca optiunile, sub amenintarea crizei financiare si dezamagiti de ezitarile reprezentantilor "Great Old Party" in a da un raspuns clar in privinta finalului razboiului din Irak.
Daca va fi ales presedinte, John McCain ar deveni prim