Profesorii au trecut luni la proteste pentru a-si apara un drept ca si castigat. Este o reactie fireasca. Au primit pleasca o majorare salariala cum nici nu sperau, pe care nici macar nu o cerusera.
Liderii sindicali si-au pus la rever cea mai mare victorie a lor, pe care nicio miscare de pana acum, cat de bine pusa la punct, n-a adus-o. Ce sa faca acum? Sa-i dea drumul din mana? Sa spuna: "Nu, multumim frumos!"? Cine ar face asa ceva?
Au luat in brate discursul agresiv si amenintator in spatele caruia ascund insa toate raspunsurile si adevarurile incomode despre situatia invatamantului romanesc, despre calitatea umana si profesionala a multora dintre dascalii ale caror lefuri vor creste cu acelasi procent, la gramada.
Invatamantul romanesc este de proasta calitate si total nereformat. Acest lucru este demonstrat fara putinta de tagada de nivelul elevilor si al absolventilor. Studii europene arata ca peste jumatate din elevii romani sunt analfabeti functional, adica nu stiu sa inteleaga un text, dupa cum nu avem nici o universitate in topul european sau mondial. Ce spune asta despre interesul profesorilor si chiar despre competenta lor?
Avem multe scoli in care se produc, sub ochii profesorilor, violente grave, avem profesori care comit violente grave impotriva elevilor, avem scoli in care se face, sub nasul profesorilor, trafic de droguri. Cum functioneaza selectia in corpul profesoral, ce au facut sindicatele pentru a-l curata de astfel de exemplare?
Elevii primesc prea multa informatie inutila, un balast pentru creierul care din aceasta cauza are dificultati sa selecteze si sa retina esentialul. Avem materii perfect inutile in totalitate. De exemplu, de ce la un profil umanist mai este studiata tehnologia materialelor? Un profesor ia leafa, care ar urma sa fie cu 50% mai mare, pentru predarea acestei mate