Sectorul construcţiilor din Spania, unde lucrau foarte mulţi bărbaţi români, s-a prăbuşit, ratele la creditele imobiliare au luat-o razna, şnsele să căpătăm automat drept de muncă de la 1 ianuarie 2009, aşa cum era plănuit, sunt din ce în ce mai mici.
Şi totuşi, românii aşezaţi în Spania în ultimii ani n-au luat cu asalt graniţele ca să se întoarcă în ţară. Pentru că, chiar şi şomer, în Spania te alegi cu aproape 1.000 de euro pe lună, dacă ai lucrat legal. Ajutorul de şomaj la iberici înseamnă 80 la sută din salariul pe care l-ai avut în ultimele trei luni. Şi cum "în România cu 20 de euro pleci de la magazin cu o pungă aproape goală, pe care poţi s-o ţii într-un deget, iar în Spania de banii aştia îţi umpli un coş cu mâncare la supermarket", aşa cum observa o româncă, tentaţia revenirii în ţară e pentru cei mai mulţi dintre români un plan pentru un viitor ceva mai îndepărtat.
Mai mult, o parte din românii care şi-au luat inima în dinţi şi au plecat spre pământurile natale, s-au întors în Spania după o scurtă perioadă petrecută în ţară. "Aici, tot mai mişti ceva, acolo, dintr-un salariu destul de bun pentru România, mi-am dat seama că nu aş fi avut nici cum să cumpăr caiete şi cărţi pentru copii, când începea şcoală", spune Ovidiu Pătraşcu, unul din cei care s-au întors în Spania. "Aveam şase ani de Spania când ne-am întors în România. N-am mai putut să ne adaptăm nici noi, nici copiii. În afară de problemele materiale, aici e totuşi civilizaţie. În România nu s-a schimbat nimic!", completează românul. A lucrat în construcţii, a intrat în şomaj, iar acum face cursuri gratuite pentru a se califica în alt domeniu, unde are şanse mai mari să se angajeze în Spania.
Rar găseşti un român care să-şi spună: da, m-aş întoarce acum acasă. La fel de rar însă găsesşti şi unul care să nu mai vrea să audă de România şi să spună că va ră