Una dintre cele mai scazute rate de participare la educatie din Europa, unul dintre cele mai mici punctaje la evaluarile internationale, nicio universitate in Top 500 mondial si o majoritate covarsitoare de companii care se plang de calitatea absolventilor, dar si unele din cele mai mici salarii pentru profesori. Asa arata invatamantul romanesc, pe scurt.
In total, 4,4 milioane de elevi si studenti invata in Romania, fara a fi inclusi aici elevii si studentii straini. Cu toate acestea, rata de participare pe niveluri de educatie plaseaza Romania pe ultimele locuri din Europa, singura tara pe care o surclasam din acest punct de vedere fiind Bulgaria. In timp ce in Romania rata de participare la educatie este de 50,5%, media europeana este de 59,2%, pe primele locuri clasandu-se Norvegia - cu 66,3%, Finlanda - 66,4% si Lituania - 63,8%, potrivit raportului asupra sistemului national de invatamant pe 2008, publicat pe site-ul Ministerului Educatiei.
Romania se numara si printre tarile cu cel mai mic numar de cadre didactice raportat la numarul de elevi si studenti din Europa. Astfel, in anul universitar 2007/2008, fiecarui profesor ii revin 28 de studenti, in timp ce la nivel liceal si profesional, raportul este de un profesor la 15 elevi. La nivelul anului 2006, fiecare dascal roman era responsabil de formarea a 15 elevi si studenti, in timp ce in Portugalia raportul era de un profesor la 7 elevi, iar in Lituania raportul era de 1 la 9. Pe primul loc in Europa din acest punct de vedere se afla Germania, unde fiecarui profesor ii revin 17,2 elevi si studenti, arata datele unui studiu realizat de Comisia Comunitatii Europene, citat de Ministerul Educatiei.
Mai mult decat atat, situatia invatamantului pare sa se degradeze constant in ultimii ani. La ultima evaluare internationala standardizata OECD-PISA, realizata in 2006, elevii romani au obtin