Lira turceasca a inregistrat in octombrie cea mai mare depreciere din ultimii sapte ani in fata dolarului, dupa ce Fondul Monetar International a anuntat ca economia comporta riscuri pe fondul crizei financiare internationale, scrie Bloomberg.
De asemenea, moneda Ungariei, forintul, a suferit cel mai pronuntat declin din ultimii doi ani in raport cu euro.
Lira turceasca a avut cea mai drastica depreciere in octombrie, comparativ cu monedele din alte zece tari emergente, dupa ce investitorii au vandut activele cu randamente ridicate, trimitand actiunile si obligatiunile tarilor din regiune in declin. Analistii se asteapta ca, pe fondul crizei din sectorul creditelor, tarile emergente sa aiba dificultati in ceea ce priveste rambursarea datoriilor.
"A sosit timpul sa renuntam la lira turceasca si sa scoatem dolarul la inaintare pana cand situatia de pe pietele emergente se va rezolva de la sine", a declarat Nigel Rendell, strateg pe probleme valutare la RBC Capital din Londra, divizia pentru investitii bancare a Royal Bank of Canada. "Aceasta atitudine poate fi considerata o abordare de genul 'carrot and stick' (morcov si bat - n. red.)" din partea Fondului Monetar International si "poate ca este vorba mai degraba de bat in cazul de fata", a conchis Rendell.
Lira turceasca s-a diminuat vineri cu 4,2 procente, atingand pragul de 1,5887 lire per dolar si tranzactionandu-se la finalul sedintei din Istanbul la 1,551 lire per dolar. Moneda Turciei a pierdut 22 de procente in octombrie, cel mai pronuntat declin din februarie 2001, cand s-a depreciat cu 43 de procente. In raport cu euro, lira s-a diminuat cu 0,3 procente, atingandu-se nivelul de tranzactionare de 1,9703 lire per euro si devalorizandu-se cu 10 procente fata de septembrie.
Forintul ungar s-a apreciat cu 0,2% in raport cu euro si moneda unica europeana s-a tranzactionat cu 259,52 for