Investitorii ar putea depune proiecte pentru obtinerea de fonduri UE in domeniul pescuitului incepind cu aceasta luna, la aproape un an de la aprobarea programului de catre Comisia Europeana (CE). Pentru suma alocata acestui an potentialii beneficiari ar avea la dispozitie mai putin de doua luni pentru depunerea proiectelor.
Proiectele vor fi depuse la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), care va evalua proiectele, in timp ce platile vor fi realizate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.
Programul Operational pentru Pescuit (POP) a fost aprobat de CE in luna decembrie a anului trecut si a fost lansat oficial in luna august a acestui an. De la aprobarea de catre Comisie si inceperea primirii de proiecte mai trebuie parcursi o serie de pasi pentru stabilirea detaliilor (proceduri, ghiduri ale solicitantilor, adoptarea legislatiei).
"Trebuie sa existe un cadru legislativ complet aprobat. Trebuie sa avem ghidurile, care au fost puse deja pe site, cheltuielile eligibile, procedurile. Procedurile a trebuit sa fie auditate si au fost emise recomandari, astfel ca depunerea proiectelor a fost aminata pina la implementarea recomandarilor. Speram sa inceapa depunerea din 10 noiembrie, dupa aprobarea hotaririi de Guvern privind cheltuielile eligibile", a declarat Cornelia Mihai, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Ea a adaugat ca programul pentru pescuit este foarte diferit de Programul National de Dezvoltare Rurala, fiind mai general.
Totodata, vor exista sesiuni lunare de depunere a proiectelor.
Investitorii ar putea depune proiecte pentru obtinerea de fonduri UE in domeniul pescuitului incepind cu aceasta luna, la aproape un an de la aprobarea programului de catre Comisia Europeana (CE). Pentru suma alocata acestui an potentialii beneficiari ar avea la dispozitie mai putin de doua