Unul dintre avantajele Romaniei in fata efectelor crizei financiare este faptul ca a parcurs o perioada lunga de tranzitie in care s-a confruntat cu aspecte pe care le poate produce o criza economica, este de parere noul ministru al muncii Mariana Campeanu.
"Din punct de vedere institutional suntem pregatiti pentru a face fata unui somaj mai ridicat decat pana acum", a declarat intr-un interviu acordat ZF Mariana Campeanu.
Somajul s-ar putea sa fie mai mare decat anul acesta, cand a ajuns la 3,9%, dar nu semnificativ mai mare, cel putin nu in prima jumatate a anului viitor.
Ministrul este de parere ca ar trebui demarata o discutie pentru flexibilizarea conditiilor de pe piata fortei de munca, astfel incat companiile sa poata sa faca angajari pe perioade mai scurte de timp, cand sunt in crestere, si sa poata mai apoi sa renunte la angajati daca activitatea nu e foarte sustinuta. "Conditiile actuale din legislatia muncii sunt foarte restrictive. Viitorul Guvern va trebui sa inceapa o discutie referitoare la ceea ce se intampla pe piata muncii si la cum ar putea fi modificat Codul muncii pentru ca nu este timp sa discutam acum un subiect atat de important. In recesiune, orice loc de munca, si pe orice durata este binevenit. Ar fi bine ca salariatii disponibilizati sa poata apoi sa se angajeze pe perioade scurte de timp".
Codul muncii a raspuns pana in prezent foarte bine la nevoile pietei muncii, apreciaza ministrul. "A fost perioada aceea de disponibilizari masive, fundamentate uneori, alteori nu, in care angajatii trebuiau aparati. De aceea a fost bun Codul muncii si si-a indeplinit bine rolul. Acum se impune o analiza a ceea ce se intampla in piata muncii din Europa si din lume".
Referitor la discutia de majorare a salariilor profesorilor, Campeanu spune ca nicio tara din lume nu poate sa acorde cresteri salariale de 50% cand econ