Expertii Fondului Monetar International si ai Bancii Mondiale incep astazi o vizita de doua saptamani la Bucuresti care are ca obiectiv principal elaborarea unui raport privind sistemul financiar romanesc.
Ultima evaluare fusese realizata in 2003, cand cele doua institutii au ajuns la concluzia ca bancile locale erau destul de solide pentru a face fata unor eventuale socuri.
"Autoritatile romane cerusera de mai mult timp o noua evaluare in continuarea celei realizate in 2003, iar programarea a fost facuta inca de anul trecut. Misiunea nu va discuta sau negocia un ajutor financiar din partea FMI pentru Romania, iar concluziile vor fi publicate impreuna cu rezultatele consultarilor privind Articolul IV pentru 2009", precizeaza Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria.
Noua evaluare a sistemului financiar vine intr-un moment in care criza financiara internationala incepe sa isi arate primele efecte pe plan local. Creditele - atat cele in lei cat si in euro, s-au scumpit deja semnificativ, pe fondul cresterii costurilor de refinantare pentru banci, iar perspectivele nu indica o ameliorare.
Totodata, bancherii vorbesc despre o atitudine mult mai selectiva in acordarea de finantari. Aversiunea crescuta la risc a dus la scaderi dramatice pe Bursa, in timp ce leul a fost sub o presiune importanta de depreciere inca din toamna trecuta. Pe primele noua luni ale anului, cursul marcheaza pe medie o crestere cu peste 9% fata de media din 2007.
Mizand pe cresterea dificultatilor in accesarea de finantari externe, necesare pentru a acoperi deficitul de cont curent mare si datoria externa, unii jucatori internationali au incercat luna trecuta un atac speculativ impotriva leului.
"Cred ca FMI si Banca Mondiala ar trebui sa ne spuna nu ce vor face daca ajunge criza si in Romania, ci cum pot contr