În Bucureşti, goana după terenuri s-a mutat în stradă. Un gard completat cu mult tupeu este suficient pentru a trece o parte a domeniului public în ograda personală.
1 /.
Bucureştiul este oraşul în care dai bani grei pe un teren la care nu eşti lăsat să ajungi. Se întâmplă în sectorul 2 unde, din cauza unui gard ilegal, un cetăţean nu poate - de un an şi jumătate - să ajungă la proprietatea sa. Autorităţile recunosc ilegalitatea, dar gardul, ridicat de un influent om de afaceri, rămâne în picioare.
Mai multe artere din Bucureşti suferă de aceeaşi boală. Chiar dacă sunt botezate „străzi“, se înfundă sistematic. Plăcuţele noi arată că nu e vorba de o eroare şi că autorităţile sunt la curent cu topografia zonei. Articolul de faţă s-a născut în urma numeroaselor reacţii primite după episodul I, în care vorbeam despre străzile Vornicul Ioniţă şi Tudor Mihai, din sectorul 2, şi Glicinelor, din sectorul 5. Cititorii au reacţionat, scriindu-ne despre alte străzi blocate, dar autorităţile nu. O singură stradă din trei a fost deblocată în urma demersului EVZ - Vornicul Ioniţă.
Primăria „desfiinţează“ construcţii din vorbe
Strada Vrâncioaia porneşte din Gheorghe Ţiţeica, doar pentru 200 de metri. Drumul se închide la marginea unui gard metalic, prevăzut cu poartă. Localnicii spun că porţiunea din spatele gardului a fost trecută, la cadastru, în proprietatea deţinătorului Trustului Carpaţi, Marian Bucur, patron, printre altele, şi al restaurantului Capşa. Tot lui i se atribuie şi blocurile înalte la care se lucrează în vecinătatea gardului. „Dacă şi-a luat bloc, înseamnă că şi-a luat şi stradă?“, se plânge un vecin.
Din cauza străzii blocate, un cetăţean străin, care a cumpărat o parcelă de pământ în spatele gardului, nu poate uza de terenul lui. „Când am cumpărat terenul, în august 2007, mi s-a promis că voi