Proverbul polonez "Fugi la Dumnezeu atunci cand dai de necaz" este o interpretare adecvata a modului in care efectele crizei financiare au determinat majoritatea statelor foste comuniste membre ale UE sa se orienteze serios catre adoptarea monedei euro, potrivit unei analize a Reuters.
Loviti, in ultimele cateva saptamani, de deprecierea rapida a monedelor nationale, reducerea ratingurilor de credit si retragerea investitorilor straini, multi politicieni din "Noua Europa" inteleg abia acum statutul euro de refugiu economic in perioade de criza.
Guvernele din Polonia, Ungaria, Cehia, Romania si statele baltice invidiaza Slovacia, care, datorita adoptarii monedei unice la scurt timp dupa aderare, nu a fost afectata de ingrijorarile investitorilor sau retragerea capitalului strain, induse de criza financiara pe alte piete din regiune.
Ungaria a fost cel mai serios lovita de criza si a devenit primul stat membru al UE care a primit ajutor de la Fondul Monetar International (FMI) in ultimii 30 de ani, dupa o perioada lunga de cheltuieli exagerate, finantate prin credite.
Prabusirea forintului si masurile drastice pe care au fost nevoite sa le adopte autoritatile de al Budapesta pentru a evita colapsul economic au avut un impact rasunator in regiune. Presedintele polonez Lech Kaczynski, de obicei un "eurosceptic", a declarat ca situatia din Ungaria reprezinta un avertisment suficient pentru a intensifica eforturile de aderare la zona euro.
Linistiti de cresterea economica rapida care a insotit aderarea la Uniunea Europeana, aprecierea monedelor nationale si accesul la solutii ieftine de creditare internationala, guvernele din fostele tari comuniste au presupus ca riscurile asocitate statutului de economii emergente nu mai sunt de actualitate.
Astfel, programele de adoptare a monedei unice au fost amanate intrucat nu erau considerat