Detinutii din cadrul Penitenciarului Braila care au solicitat voluntar sa isi faca testul Hiv au putut beneficia de acesta in cadrul unui proiect derulat la nivel national. Numai in luna octombrie, 22 de persoane private de libertate au fost testate, insa lista ramine deschisa, confidentialitatea rezultatului fiind maxima. Detinutii care doresc sa fie testati vor primi consiliere pre si post testare oferita de psihologul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Braila, Elena Nechifor, si de medicul din cadrul Penitenciarului Braila, dr. Marilena Bargaoanu- Acaei.
"Pina in prezent, detinutii care au aflat ca pot sa se testeze au fost foarte interesati, mai ales ca pot face testul gratuit, iar rezultatele sint confidentiale. Fiecare detinut este invitat in cabinetul medical unde primeste consiliere pre testare oferita de psiholog sau de medic. Urmeaza apoi testarea cu teste rapide, efectuata de personalul medical al Penitenciarului. Rezultatul este disponibil pe loc si este anuntat detinutului de catre aceeasi persoana care a efectuat si consiliere pre testare. Apoi i se explica ce inseamna un rezultat pozitiv, ce insemna unul negativ si se stabilieste un plan de prevenire a riscurilor pentru viitor", a precizat psih. Elena Nechifor.
Incepind din luna septembrie, Agentia Nationala Antidrog, Administratia Nationala a Penitenciarelor si Asociatia Romana Anti Sida deruleaza proiectul "Dezvoltarea cadrului institutional pentru facilitarea accesului detinutilor la servicii de consiliere pre si post testare HIV si testare HIV". Acesta se adreseaza tuturor detinutilor din cele 38 de penitenciare din intreaga tara. Detinutii afla ce este Hiv/Sida, cum se transmite, care sint masurile de prevenire si beneficiaza de consiliere pre si post testare Hiv.
Detinutii din cadrul Penitenciarului Braila care au solicitat voluntar sa isi