Aflata sub umbrela NATO si UE, Romania nu a reusit inca sa se angajeze intr-o relatie fara prejudecati cu Rusia.
In ultimii patru ani Romania si-a consolidat parteneriatul strategic cu Statele Unite prin baza militara americana de la Kogalniceanu de langa Constanta, dar nu a reusit sa refaca dialogul cu Moscova. Recent, presedintele George Bush a anuntat eliminarea vizelor pentru Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia, in timp ce Romania alaturi de Bulgaria, Cipru, Grecia, Malta si Polonia sunt inca pe lista de asteptare. Tot ce a putut sa faca Romania a fost sa semneze o declaratie privind intentia Romaniei de includere in programul Visa Waiver, prin care cetatenii romani s-ar putea deplasa fara vize in Statele Unite.
In schimb, in interiorul Uniunii Europene vocea Bucurestiului a ramas destul de timida. Toate partidele isi doresc intarirea pozitiei Romaniei in interiorul Uniunii Europene, desi Bucurestiul nu a scapat inca de sub mecanismul de supraveghere in ceea ce priveste justitia. Bucurestiul nu a reusit sa aiba o relatie privilegiata cu Moscova, pe de o parte fiindca din punct de vedere electoral o astfel de apropiere ar fi fost in detrimentul celor aflati la putere si pe de alta fiindca Moscova insista pentru un parteneriat energetic in South Stream, conducta care face concurenta proiectului Nabucco.
Relatiile bune ale Romaniei cu Rusia sunt conditionate de rezolvarea unor litigii mai vechi cum ar fi problema Tezaurului sau condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, care nu au fost solutionate o data cu semnarea Tratatului de baza romano-rus din 2003. De altfel, semnificativ pentru relatiile reci cu Rusia este si faptul ca nici un presedinte rus nu a vizitat Romania dupa 1989. Primul lider de la Kremlin care a pus piciorul pe pamant romanesc, Vladimir Putin, a sosit la Bucuresti la invitatia Secretariatului Genera