Traian Basescu a anuntat disponibilitatea Romaniei de a participa, ca pe vremea lui Ceausescu, la negocierile israeliano-palestiniene, daca ii este solicitata contributia.
Presedintele Traian Basescu a declarat la finalul intalnirii cu Mahmoud Abbas ca Romania nu doreste sa intervina in procesele de negociere care au loc in Orientul Mijlociu, dar "vom fi disponibili sa participam la ele, daca suntem solicitati". Basescu a subliniat "interesele majore" ale Romaniei privind securitatea si economia in tari precum Israel, Egipt, Siria, Iran sau Iordania. Despre Israel, presedintele a afirmat ca "relatiile au fost constant bune si s-au consolidat continuu". Intalnirea survine dupa vizita recenta a lui Basescu in Siria, cand presedintele a comis o gafa jignitoare pentru Israel, dar imbucuratoare pentru Autoritatea Palestiniana, mentionand Palestina ca stat de sine statator.
Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene a declarat ca "Romania cunoaste bine situatia din zona" si a amintit ca prima intalnire israeliano-palestiniana a avut loc la Bucuresti, in 1988. "De aceea, toate acestea califica Romania sa aiba un rol si ne determina sa spunem ca o rugam sa-si foloseasca bunele oficii si buna cunoastere a situatiei din zona pentru a sprijini acest proces", a spus Abbas, care a subliniat ca pentru implicarea Romaniei in negocieri este nevoie si de acordul Israelului. Basescu a mai precizat ca Romania ar putea relua de anul viitor programele de pregatire in universitatile romanesti pentru tinerii palestinieni.
In urma cu cateva zile, Traian Basescu a fost acuzat intr-un editorial al cotidianului israelian Haaretz ca a pus paie pe foc dupa vizita sa in Siria, cand a enumerat tarile vecine Siriei: el a uitat de Israel, dar a pomenit "Palestina", stat nerecunoscut oficial. Editorialul, semnat de istoricul Cellu Rozenberg, sustine ca antis