O româncă promovează în Spania şcoala la domiciliu. Metoda este acceptată, însă părinţii pot fi denunţaţi şi acuzaţi de abandon şcolar în cazul în care elevii nu sunt bine pregătiţi. Sistemul de învăţământ din Spania n-a convins-o pe Sorina Oprea să-şi dea copiii la şcoală. Mama a dorit să-i înveţe ea pe copii materiile obligatorii în limba română.
Pentru unii copii, la şcoală înseamnă acasă, mama este şi învăţătoare, iar colegii de bancă sunt fraţii. Acesta este cazul lui Radu, în vârstă de 11 ani, şi al Adinei, de 13 ani, din Valladolid, copiii Sorinei Oprea.
Deşi se află în Spania de 19 ani şi este căsătorită cu un spaniol, Sorina a decis să-şi educe copiii chiar ea, pentru că la şcoală nu pot învăţa în limba română materii precum geografia, istoria sau biologia.
“Am întâlnit cazuri de copii români plecaţi cu părinţii peste hotare, care regretă că nu au avut ocazia să înveţe româneşte”, spune Sorina.
Homeschooling sau învăţământul acasă este o nouă metodă de predare a materiilor şcolare, diferită faţă de sistemul educativ clasic pe care-l are fiecare ţară în parte. Copiii nu merg la şcoală, ci învaţă la domiciliu cu ajutorul părinţilor şi al unor tutori.
Copiii au mai multtimp liber
“Multă lume are o impresie greşită despre această metodă. Cred că cei mici nu sunt sociabili şi nu se relaţionează cu ceilalţi. Nu este adevărat, iar în plus, copiii mei au mai mult timp liber decât restul copiilor de vârsta lor”, explică Sorina, mama şi învăţătoarea propriilor copii.
Controlaţi de Serviciile Sociale
În Spania, această metodă nu este ilegală, însă Serviciile Sociale pot acuza familiile de abandon şcolar. “În astfel de cazuri, o comisie verifică nivelul de cunoştinţe dobândite şi gradul de responsabilitate de care dau dovadă părinţii.
Dacă t