Americanii au inceput sa voteze, sondajele il dau favorit pe Obama, dar McCain nu renunta la lupta si se declara increzator in sansele lui. Toate televiziunile isi incep relatarile despre alegeri cu intrebarea: Cine va fi presedintele SUA? Americanii si restul lumii sunt interesati din motive diferite de raspunsul la aceasta intrebare. Pentru Europa si pentru Romania, care ar fi cea mai buna optiune?
Un sondaj al German Marschall Fund, think tank aflat pe ambele parti ale Atlanticului, printre europeni si dat publicitatii in 10 septembrie indica o preferinta clara a europenilor pentru Obama. Nu mai putin de 69% dintre ei il au ca preferat pe candidatul democrat, fata de doar 26% care tin cu McCain.
Cei mai multi sustinatori ai lui Obama sunt in Franta (85%), Olanda (85%) si Germania (83%), poate deloc surprinzator, avand in vedere si turneul gen rock star ar lui Obama din vara din Europa. Sustinatorii lui McCain sunt in Portugalia (35%), Olanda (33%), Spania (33%) si Marea Britanie (33%), insa procentele sunt cu mult sub cele ale contracandidatului sau.
In turneul sau european - vazut mai degraba ca o modalitate de a se legitima ca si candidat la presedintie care nu este strain de politica externa - Obama a subliniat necesitatea si dorinta de apropiere de Europa, de reinnoire a parteneriatului cu marele vecin de peste Atlantic. Terorismul, lupta impotriva proliferarii nucleare, barierele comerciale si schimbarile climatice au fost anuntate de democrat ca provocari globale, iar multe dintre ele au rezonanta pentru europeni.
"In Europa, ideea ca America poarta o parte din vina pentru ceea ce se intampla acum in lume si nu o forta care sa ajute la reglarea lucrurilor a devenit mult prea comuna. In America, sunt voci care diminueaza si neaga importanta rolului Europei in securitatea noastra si in viitor. Dar povara unei cetate