Aproximativ 4.200 de disponibilizari colective au fost facute in lunile august si septembrie, cu 15% mai multe comparativ cu intervalul similar al anului trecut, potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.
In primele noua luni ale acestui an au fost facute 16.470 de disponibilizari, iar prognozele trimise de angajatori la ANOFM indica faptul ca in intervalul octombrie - decembrie vor mai fi operate inca 17.000 de disponibilizari.
"Companiile sunt obligate prin lege sa comunice intentiile de concedieri colective. De obicei, disponibilizarile efective operate sunt sub prognoza initiala, astfel ca am putea avea mai putine concedieri pana la sfarsitul anului", spun reprezentantii ANOFM, care apreciaza ca impactul asupra somajului nu va fi foarte mare. Anul trecut au fost facute 34.260 de concedieri colective.
Datele ANOFM arata ca, in septembrie, 38 de companii au operat 1.956 de concedieri, in timp ce in august, 40 de firme au facut 2.221 de disponibilizari.
Domeniile care au fost afectate de valul disponibilizarilor in ultimele luni sunt industria, textilele si producatorii de mobila.
Mai multi producatori care lucreaza pentru export au fost nevoiti sa isi restranga activitatea ca urmare a scaderii cererii de pe pietele externe afectate de criza financiara.
Este si cazul Comelf Bistrita, care se ocupa de fabricarea masinilor si utilajelor pentru lucrari terasiere, care a anuntat ca va disponilibiza, in perioada urmatoare, peste o suta din cei 1.100 de angajati din cauza reducerii comenzilor din strainatate, pe fondul crizei economice.
"Suntem afectati de ceea ce se intampla pe plan international. Circa 20% din productia noastra era pentru o mare companie din Italia care se ocupa de constructii. Noi livram acolo utilaje terasiere. De doua luni, insa, lucrurile stagneaza si chiar nu mai a