TENDINŢĂ. Ca să-şi apropie pacienţii, tot mai mulţi doctori schimbă tradiţionalul halat cu unul colorat sau îmbracă haine obişnuite. Sursa: Andreea Tănase
Din ce în ce mai mulţi doctori din spitale au început să înlocuiască tradiţ ionalul halat alb cu altele mai colorate şi mai vesele.
Mai mult, medicii tineri, care nu sunt chirurgi, vor să renunţe definitiv la halat şi să dea consultaţ ii în haine obişnuite. Aşa se întâmplă în multe ţări civilizate din Europa, dar şi din SUA, întrucât s-a constatat că lipsa halatului are un efect pozitiv asupra pacienţilor.
Medicii din generaţiile mai vechi nu sunt însă încântaţi de această modă şi cred că noile tendinţ e vor aduce mai puţin respect profesiei medicale.
Asociat cu veştile proaste
Principalul argument pe care îl aduc cei care doresc să renunţe la uniformă este că „halatul sperie pacienţii“. „Această piesă vestimentară tradiţională este asociată cu procedurile medicale dureroase şi cu veştile proaste, de aceea oamenii pot fi intimidaţi de acesta“, a explicat medicul psihiatru Eugen Hriscu.
Un alt medic povesteşte că-şi soate întotdeauna halatul atunci când consultă copii. „Are un efect foarte pozitiv asupra lor. Micuţii sunt mai sensibili la vederea halatului alb“, a constatat medicul ortoped Dia Ahmad. Specialistul susţine că halatul îi este necesar doar atunci când se află în sala de operaţii şi execută manevre riscante. „La operaţii, trebuie să mă protejez. În cabinet însă nu îi văd rostul. Pacienţii sunt mai relaxaţi atunci când te simt egalul lor“, a observat Dia Ahmad.
Medicii de modă mai veche vorbesc însă de prestanţa şi încrederea pe care o dă halatul alb. „Odată îmbrăcat, halatul dă credibilitate, aşa cum straiele preoţeşti dau har, iar uniforma militară autoritate“, susţine medicul Şerban Tabacu, într-un e-mail trimis