Oricare va fi rezultatul alegerilor din Statele Unite, lumea trebuie sa se astepte ca masinaria guvernamentala de la Washington sa devina ostila gandirii specific liberale laissez-faire laissez-passer, scrie telegraph.co.uk, intr-un articol semnat de Ambrose Evans-Pritchard si intitulat Razbunarea stangii la nivel global.
Problema nu este daca democratii vor obtine o victorie zdrobitoare in cele doua camere, probabil cu peste 60 de locuri in Senat, ceea ce le va conferi rolul cheie in stabilirea legislatiei. Problema este ca America anului 2008 are o noua filosofie: multi dintre americani nu mai cred - sau resping de-a dreptul - filosofia comertului liber si a pietelor libere.
"Marea intrebare este - Democratii vor obtine o simpla victorie in aceasta noapte sau vor realiza o victorie definitiva care va semnala, de fapt, o respingere a ideologiei conservatoare si va ucide ideea ca America este o tara de centru-dreapta?", se intreaba Markos Moulitsas, in Newsweek.
Liberul schimb - o vorba de luat in ras
Nu conteaza ca politicile etatiste sunt vinovate, in principal, de actuala criza financiara, dupa ce guvernele occidentale au mentinut o rata a dobanzilor prea mica, pentru prea mult timp, incurajand astfel intreaga populatie sa faca abuz de credite.
In acest timp, guvernele estice si-au mentinut devalorizate monedele nationale, pentru a realiza avantaje comerciale, acumuland rezerve importante de valute care acum trebuie reciclate. Democratii protectionisti au tot dreptul sa se planga ca jocul este masluit. Liberul schimb - o vorba de luat in ras.
La acest moment, am renuntat sa cred ca vom reusi sa tragem concluziile adecvate din aceasta criza. Verdictul universal este ca lumea capitalismului a luat-o razna.
In orice caz, pagubele provocate de restrangerea creditului asupra economiei reale su